Skikampioene traint bij WVNN in Groningen

 

Claire Tan, Nederlandse jeugdkampioene slalom en reuzenslalom, traint op de woensdagavond, samen met het hele gezin, in Groningen bij de Wintersport Vereniging Noord Nederland. Dat op zich is al verwonderlijk, omdat het nou niet het uitgelezen gezelschap is waar je een jeugdkampioene zou verwachten. Het leeftijdsverschil is meer dan 50 jaar en loopt van de 16 jarige Claire tot aan 70+ jarige dames c.q. heren. Een Nederlandse top skiester tussen recreatieve sporters. Wat zou zij daar kunnen halen waarmee zij haar prestaties zou kunnen verbeteren?

Nieuwsgierig geworden maakte ik een afspraak voor een interview. Dat was even passen en meten omdat zij aan het trainen was in het buitenland. Zo’n 20 weken per jaar traint Claire in Oostenrijk. De indoor banen hier zijn voor haar te vlak en de omstandigheden teveel steeds het zelfde. Het hele gezin was aanwezig. Vader Kim, moeder Anita, zus Isabelle en Claire zelf. Het werd een vrolijk en ontspannen gesprek. Precies zoals de familie schijnt te zijn. Zodra echter de sportprestaties ter sprake komen merk je de gedrevenheid.

Claire toont een echte winnaarsmentaliteit. Op de vraag wat haar doel is voor komend seizoen, waarin zij voor het eerst in de categorie junioren en senioren uitkomt, zegt ze onder de 60 FIS punten te willen komen. FIS staat voor Fédération Internationale de Ski. FIS punten zijn scores die hangen aan behaalde uitslagen. Een skiër die een Wereldbeker wedstrijd wint krijgt bijvoorbeeld 0 punten. Hoe lager je puntenaantal hoe beter je geclassificeerd staat. 60 punten is dan een heel uitdagend streven. Claire staat momenteel 14e op de ranglijst van beste scores van Nederland. Tijdens de belangrijkste internationale jeugdwedstrijd van het afgelopen jaar, de Trofeo Topolino in Italië, behaalde zij een geweldige 8e plaats op het onderdeel reuzenslalom. Als eerste geplaatste van een niet-Alpenland.

Naast alle trainingen in het buitenland, traint Claire dus ook mee in de zaal in de wijk Helpman. Zij vindt die trainingen zeer gevarieerd, en een goede combinatie van conditie, coördinatie en kracht. Bovendien is de sfeer hartstikke leuk, wat voor conditietraining best bijzonder is. De trainer Kamiel Piek is gedreven, deskundig en gevat en weet zo van elke training (bijna) een feestje te maken. De oefeningen zijn zo in elkaar gezet dat iedereen mee kan doen op zijn eigen niveau. Claire staat soms naast een 70-jarige te springen en dan weer naast pa Kim. Ieder met zijn eigen intensiteit.

Claire is niet de enige Tan die meetraint. Bescheidenheid ten top bij de Tannetjes overigens. Gaandeweg het gesprek blijkt vader Kim wedstrijdzeiler te zijn die in de Laser (Olympische eenmansboot) bij de Masters (dit gaat naar leeftijdklasse) regelmatig bij de eersten eindigt en was hij een wedstrijdskiër op borstelbanen. Hij traint al vanaf 1994 (of was het nou 1997? - daar kwamen pa en ma niet helemaal uit), en later samen met Anita, bij de Ski Vereniging in de zaal. Zij vinden het zo leuk, dat ze er nu nog steeds bij zijn. Zus Isabelle studeert wiskunde. Op de vraag of zij naast de zaaltraining nog andere dingen doet aan sport, komt een beetje een vaag antwoord. Nou, soms wat in de sportschool omdat ze bij de studenten sportvereniging is aangesloten. Nu springt Anita bij. Hé, je zit ook op softbal en traint daar ook voor. Pa springt nu ook bij. Je was ook een uitstekende skiester. Zelfs aan twee internationale wedstrijden meegedaan.

Ik kijk zo eens in het rond en bedenk me, dat deze vier mensen samen als gezin trainen in een zaaltje in Groningen met mensen die op recreatief niveau skiën. Of zelfs niet skiën en gewoon meedoen voor hun algehele conditie en plezier. Een sociaal gebeuren waar een ieder aan zijn trekken komt. Van topsporter tot recreant of wat daar voor doorgaat. Dat er niet meer mensen zich aanmelden verbaast Anita. Het is zo leuk en goed voor je gezondheid. Claire gaapt, wat voor mij een teken is om weer eens op te stappen. 16 jaar en nu al zo goed in een toch niet echt Nederlandse sport. Een hecht sportgezin dat bewijst dat sporten gezond is, dat je dit samen kunt doen met mensen van verschillende niveaus en leeftijden en dat het nog leuk is ook.

Nico van Andel